Menu

Op bezoek bij dokter Buss

woensdag 28 augustus 2024

Een van de bekendste specialisten in Zonnegloren is chirurg Richard Buss. Vanwege zijn Zwitserse voorouders spreek je zijn voornaam uit als "Rigard". Hij woont al sinds 1982 in Lelystad, waar hij na zijn vertrek uit Zonnegloren zijn loopbaan als chirurg voortzette in het St. Jansdal ziekenhuis. Lex zocht de inmiddels 94-jarige ex-chirurg op om zijn verhalen op te tekenen.

Buss begon in 1962 als jonge chirurg in het sanatorium, dat langzamerhand veranderde in een algemeen ziekenhuis. "Het meest indrukwekkende in mijn loopbaan was dat door nieuwe antibiotica patiënten die al jaren kuurden, sommigen zelfs al 25 jaar, binnen enkele maanden genezen waren." Hij herinnert zich dat hij samen met dokter Joep Douma vol verbazing naar een longfoto keek waarop vrijwel niets meer te zien was van tuberculose. "We liepen juichend door de gangen."

De genezen patiënten mochten op proefverlof naar huis, waar ze toch een beetje vreemd werden aangekeken, alsof ze melaatsen waren. Als een patiënt echt helemaal genezen bleek, kwamen hele dorpen met bussen naar Zonnegloren om hem of haar op te halen. "Voor die patiënten was het natuurlijk best moeilijk om weer te re-integreren in het normale leven, want ze hadden jarenlang in een soort gevangenis geleefd."

De jaren zestig zijn de jaren van verandering, ook in Zonnegloren. Buss zorgde ervoor dat artsen en verpleegkundigen elkaar gewoon bij de voornaam gingen aanspreken. Met zijn collega Simon Looijen bouwde hij een speciale band op. "Ze noemden ons de Gebroeders Bever (Fabeltjeskrant), zo hecht waren we. Later ook, we waren ook privé bevriend."

Samen met Richard Buss zoekt Lex tussen de vele fotoboeken. Uiteindelijk vinden ze de fotoboeken met foto's over Zonnegloren. Terug aan tafel volgen nog vele verhalen, want het gesprek roept veel herinneringen op. Het was een mooie middag in Lelystad.

De foto's zijn te zien en de mooie verhalen zijn te lezen in het in november te verschijnen boek over Zonnegloren. Bestellen kan nu al tegen de voorintekenprijs.

Bestellen

Nieuwsoverzicht

Uitgeverij Peles

Uitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.

Bestellen

Eén van onze boeken bestellen?

Boeken bestellen

Contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op via info@uitgeverijpeles.nl!

Contact