dinsdag 31 januari 2023
Voor het verhaal van De Jong's Friesch Roggebrood moeten we bijna honderd jaar terug. Jan de Jong (1897-1979) en Pierkje de Hoop (1900-1985) waren vanaf 1924 actief in het bakkersvak. Zij hadden een kleine bakkerij in Warga. In 1930 verhuisde het echtpaar naar Stavoren waar zij een brood- en banketbakkerij begonnen.
Afsluitdijk
Bij de realisatie van de Afsluitdijk in 1933 slonk de klandizie van De Jong en besloot hij om gesneden roggebrood in 'Holland' te verkopen. Omdat de distributie van het roggebrood nogal omslachtig was gingen Jan en Pierkje zich in 1948 aan de Verlengde Kolonieweg 3 in Soest vestigen. Zoals in bijgaande advertentie te zien is was Jan al snel op zoek naar 'Twee pientere dames' die konden assisteren bij het productieproces.
Het was op datzelfde adres waar Peter maandagavond 30 januari te gast was bij Jan de Jong (1934), de zoon van Jan en Pierkje, diens zoon en schoondochter Niels (1965) en Anneke. Zij vertelden uitvoerig over de Soester jaren van de roggebroodfabriek. Jarenlang werd de omgeving van de Verlengde Kolonieweg getrakteerd op de geur van versgebakken roggebrood.
Hoofdvoedsel
Prachtige verhalen werden verteld over het bakproces van roggebrood dat zo speciaal is dat dit door gespecialiseerde bakkers gedaan moet worden. Er zijn er maar een aantal van in Nederland. Jan vertelde: ,,Vroeger was roggebrood hoofdvoedsel. Roggebrood is energierijk en dat hadden we toen nodig met strenge winters en het zware werk dat gedaan moet worden. Tegenwoordig is roggebrood vooral een lekkernij voor 'erbij'."
Die lekkernij is jarenlang geproduceerd aan de Verlengde Kolonieweg. Wekelijks werd er zes ton Fries, Brabants en rozijnenroggebrood gemaakt. Voor die zes ton was drie ton rogge nodig. Het roggebrood werd dagelijks door het land bezorgd bij bakkers en supermarkten.
Koek en chocolade
De Jong ging later, naast de fabricage van roggebrood, ook aan de slag als groothandelaar in koek. Toen de markt daarvoor steeds meer in handen kwam van de supermarkten, in plaats van de bakkers, verlegde het bedrijf zich naar chocolade. Voor de komende paasdagen gaat De Jong Groothandel in Lekkernijen de schappen weer vullen. Roggebrood wordt nog wel verkocht door De Jong, maar de productie is uit handen gegeven. In Soest is het roggebrood van De Jong te koop bij Lex Verkley en De Zoete Verleiding en ook bij molen De Windhond.
Nog veel meer verhalen
We hoorden nog veel meer verhalen van Jan, Niels en Anneke en die bewaren we voor ons boek. Ook de loyale werknemer Cees Manten kwam ter sprake. Hij werkte maar liefst 53 jaar voor de roggebroodfabriek. Peter deelde zelf ook een aantal herinneringen. Hij deed in de jaren tachtig vakantiewerk bij Jan de Jong en hielp met het laden van de vrachtauto. Vanuit het magazijn moest hij zorgen dat de dozen eierkoeken, Jan Hagel, kokosmakronen en al die andere overheerlijke zaligheden bij Jan kwamen, die vakkundig zijn auto laadde. De volgende dag ging Jan dan het land in om bakkerijen en supermarkten te bevoorraden.
In ons boek over de Soester Iconische Bedrijven nog veel meer verhalen, foto's en anekdotes over de roggebroodfabriek van Jan, Jan en Niels de Jong. Heb jij ook herinneringen of mooie anekdotes over De Jong's Friesch Roggebrood? Geef ze door via info@uitgeverijpeles.nl en wie weet komt jouw reactie ook in ons boek.
Bestellen
Het boek nu alvast bestellen (en afrekenen). Dat kan ook en dat levert bovendien voordeel op. Het boek is nu te koop voor de intekenprijs van € 24,95. In november ligt het boek in de winkels en het zal dan naar verwachting € 27,50 kosten.
Bestellen kan via onderstaande knop. Hier kun je ook de andere uitgaves van onze uitgeverij bestellen.
NieuwsoverzichtUitgeverij Peles specialiseert zich in het ontwikkelen, schrijven en produceren van publicaties over weemoed, nostalgie en herinneringen.